Järjestelmän käyttö ja perusominaisuudet


Tässä osiossa esitellään Valuatumin tilinpäätösanalyysijärjestelmän perusominaisuuksia ja -toimintoja.

Kirjautuminen järjestelmään

Kirjautumissivu

Pääset kirjautumaan järjestelmään kirjautumissivun kautta. Jos et tiedä kirjautumissivun osoitetta, ota ensisijaisesti yhteyttä siihen henkilöön, joka organisaatiossasi vastaa Valuatum-järjestelmän käytöstä ja hallinnoinnista. Voit myös ottaa tarvittaessa yhteyttä Valuatumin käyttäjätukeen yhteydenottolomakkeella.

login

Syötä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja klikkaa ”Kirjaudu sisään”. Jos haluat tallentaa käyttäjätietosi myöhempää käyttöä varten, valitse ”Muista tunnukseni tällä koneella” ennen sisäänkirjautumista. Kun olet kirjautunut sisään, pääset järjestelmän etusivulle.

Käyttäjätunnus ja salasana

Jos olet tehnyt itse tilauksen Valuatum arvonmääritys- tai luottoriskipalvelusta, käyttäjätiedot on toimitettu sinulle tilauksen yhteydessä sähköpostitse. Jos olet saanut pääsyn järjestelmään organisaatiosi kautta, ota ensisijaisesti yhteyttä Valuatum-järjestelmän käytöstä ja hallinnoinnista vastaavaan henkilöön. Tarvittaessa voit lähettää viestin suoraan asiakastuellemme oheisella yhteydenottolomakkeella.

Salasana ja/tai käyttäjätunnus unohtunut

Jos olet unohtanut salasanasi, saat palautettua sen klikkaamalla ”Olen unohtanut salasanani”. Syötä tekstikenttään käyttäjätunnuksesi (mikäli olet unohtanut myös käyttäjätunnuksen, voit käyttää käyttäjätunnukseesi liitettyä sähköpostiosoitetta) ja klikkaa ”Lähetä”. Saat sähköpostiisi ohjeet salasanan palauttamiseen.

Järjestelmän perustoiminnot

Navigointi

Pääset käsiksi kaikkiin järjestelmän toimintoihin yläpalkin valikon kautta. Otsikoita klikkaamalla pääset niiden osoittamille sivuille, minkä lisäksi valikkopalkkiin aukeavat kyseisen osion alaotsikot. Lisäksi voit siirtyä etusivulta suoraan yritysnäkymiin ja vertailuihin klikkaamalla etusivun kuvalinkkejä. Tämän lisäksi etusivulla on hakukenttä tilinpäätöstietojen hakemista varten.

Sivuston kielivalintaa voit muuttaa vasemman yläkulman pudotusvalikosta. Nykyisessä järjestelmässä kieleksi on mahdollista valita suomi, ruotsi tai englanti.

Lopettaessasi järjestelmän käytön voit kirjautua ulos klikkaamalla oikean yläkulman linkkiä.

arvmäär_etusivu

Yrityksen tietojen hakeminen

Voit hakea yrityksen tietoja suoraan etusivun hakukentän kautta. Syötä haluamasi yrityksen nimi ja klikkaa “Hae”, niin pääset tarkastelemaan hakutulosten listaa. Etusivun lisäksi voit tehdä hakuja yritysnäkymäsivujen “Pikahaku”-kentän kautta.

cr_etusivu_haku
cv_pikahaku
Pääset yrityksen tietoihin klikkaamalla sen nimeä hakutulosten listasta. Voit halutessasi tehdä uusia hakuja, joissa hakutermin ja haettavat toimialat pystyy rajaamaan valitsemalla halutut vaihtoehdot pudotusvalikosta.

arvmäär_haku_tulokset

Yritysnäkymäsivut

Yritysnäkymäsivuilla pääset tarkastelemaan yrityksen tilinpäätöstietoja sekä erilaisia niiden pohjalta tehtyjä laskelmia ja tunnuslukuja. Pääset siirtymään yritysnäkymän välilehdillä ylälaidan valikkopalkin kautta. Lisätietoa eri välilehtien sisällöistä täällä.

Omien tietojen tarkastelu ja muokkaaminen

Pääset tarkastelemaan ja muokkaamaan omia käyttäjätietojasi valitsemalla yläreunan valikkopalkista ”Omat tiedot”. Perustiedot-välilehdellä voit muuttaa esimerkiksi käyttäjätunnukseesi liitettyä sähköpostiosoitetta.

Voit asettaa oman nimesi lisäksi nimimerkin, jota käytetään etu- ja sukunimesi sijasta mm. tallennettujen yritysmallien nimeämisessä. Suuremmissa käyttäjäorganisaatioissa kukin käyttäjä voi halutessaan tarkentaa oman asemansa organisaatiossa; tällä asetuksella ei kuitenkaan ole vaikutusta järjestelmän käyttöön.

Yhteystiedoista oleellisin on sähköpostiosoite, koska sitä käytetään unohtuneen salasanan palauttamiseen. Puhelinnumeron ja osoitteen syöttäminen ei ole pakollista. Syötetyt yhteystiedot näkyvät tallentamiesi julkisten mallien yhteydessä.

Valuatum ei käytä puhelinnumeroasi ja osoitettasi, eikä luovuta niitä eteenpäin kolmansille osapuolille. Myöskään sähköpostiosoitetta ei luovuteta eteenpäin, ja käytämme sitä vain yhteydenottoihin, jotka liittyvät suoraan järjestelmän käyttöön (esim. ongelmatilanteet ja tärkeät tiedotteet).

Salasanan vaihto

Salasanan vaihtaminen tapahtuu Valuatumin järjestelmässä “Omat tiedot” -valikon “Salasana”-välilehdeltä.

arvmäär_omat_tiedot_salasan
Syötä vanha salasanasi ja haluamasi uusi salasana molempiin sille varattuihin kenttiin ja klikkaa “Päivitä”. Salasanalle ei ole vaatimuksia käytettävien merkkien tai niiden määrän suhteen – suosittelemme kuitenkin välttämään lyhyitä tai muuten ennalta arvattavia salasanoja.

Jos olet unohtanut salasanasi ja haluat vaihtaa sen, katso kohta Salasana ja/tai käyttäjätunnus unohtunut.

Yrityslistat

Jos haluat seurata tiettyjen yritysten kehitystä, voit koostaa niistä oman yrityslistan. Luodaksesi oman yrityslistan, hae haluamasi yritys hakutoiminnon avulla ja valitse hakutuloksista yrityksen kohdalta “Lisää yrityslistaan” -pudotusvalikosta “Uusi lista”. Syötä nimi listalle ja valitse “OK”. Tämän jälkeen voit lisätä muita yrityksiä listallesi: luomasi yrityslista löytyy nyt pudotusvalikosta omalla nimellään. Voit halutessasi tehdä useampia yrityslistoja.

Voit tarkastella yrityslistoja “Omat tiedot” -otsikon alta omalta välilehdeltään. Etsi pudotusvalikosta haluamasi lista ja klikkaa “Muokkaa”. Yritysten poistaminen listalta onnistuu klikkaamalla yrityksen nimen vieressä olevaa punaista rastia. Voit halutessasi myös muokata listan nimeä.

Painokertoimilla voit vaikuttaa siihen, miten listan yritykset huomioidaan vertailusivujen tunnuslukulaskennassa. Luottoriskianalyysijärjestelmässä yritysten osakemäärä ja markkina-arvo eivät sisälly seurantadataan, joten painot tulee aina määrittää “kiinteät painot” -asetuksella. Yrityslistan tunnusluvun arvo lasketaan siten, että jokaisen yrityksen painoarvo on kyseisen yrityksen painokerroin jaettuna painokertoimien summalla. Allaolevassa taulukossa havainnollistetaan painokertoimien vaikutusta.

Yritys Liikevoitto-% Painokerroin yrityslistassa Osuus yrityslistan liikevoitto-%:sta
Yritys 1 15 % 3 15 % x 3/(3+4+2) = 5 %
Yritys 2 10 % 4 10 % x 4/(3+4+2) = 4.444 %
Yritys 3 20 % 2 20 % x 2/(3+4+2) = 4.444 %
Yhteensä     = 5 % + 4.444 % + 4.444 % = 13.889 %


Leave a Reply